مهمترین رویدادهای اقتصادی جهان در قرن ۲۱
طی سالهای اخیر اتفاقاتی در جهان رخ داده که برخی از آنها در هر قرن ممکن است یک بار اتفاق بیافتد، مهمترین اتفاقات اقتصادی خواهی نخواهی روی معیشت، سطح زندگی و آینده شغلی همه مردم جهان تاثیر میگذارد. تکنولوژی دنیا را به دهکدهای تبدیل کرده که هر تغییری در آن مثل یک دومینو بر جنبههای مختلفی زندگی همه ما تاثیر میگذارد. در این مطلب تاباپی سعی کردیم مهمترین رویدادهای اقتصادی جهان در قرن ۲۱ را بدون در نظر گرفتن تقدم و تاخر بررسی کنیم و ببینیم چه تاثیر احتمالیای روی فین تک داشته است.
تولد ابرقدرت اقتصادی جدیدی به نام چین
در آخرین سالهای قرن بیستم اقتصاد چین به سمت پیشرفت و توسعه خیر برداشت و در حدود ۳۰ سال به عنوان یک قدرت نوظهور اقتصادی مطرح شد.
در حال حاضر چین شانه به شانه آمریکا پیش میرود و به عنوان یک قدرت اقتصادی، جنگ شدیدی با ایالات متحده دارد. تقریبا نیمی از جمعیت میلیاردی این کشور کشاورز هستند و نیروی کار ارزان بزرگترین مزیت رقابتی این کشور به شما میآید.
در سالهای اخیر کشور چین تلاش کرده در حوزه فناوریهای نوین و بکارگیری تکنولوژی در خدمات مالی هم گامهای محکمی بردارد و در این مسیر به موفقیتهای خوبی هم دست یافته است.
چین در حال تلاش برای تسلط در دنیای فین تک است و در آسیا هند هم آن را تعقیب میکند.
بحران مالی ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸
رکود بزرگ که حاصل بحران مالیای بود که در سال ۲۰۰۸ به اوج خودش رسید، باعث شد ساختار اقتصادی جهان متحول شود و قوانین بانکداری پس از سالها بازنگری شوند.
بسیاری از موسسات مالی بزرگ جهان در فاصله این سالها نابود شدند، نرخ بیکاری در بسیاری کشورها افزایش پیدا کرد و بحران بدهی اروپا پیش آمد.
بازار املاک و مستغلات آمریکا با رکود بیسابقهای مواجه شد، بیکاری باعث شده بسیاری از مردم نتوانند اقساط بانک خود را پرداخت کنند و در نتیجه خانه خود را از دست دادند.
بسیاری این بحران و آشکار شدن نقاط ضعف سیستم مالی جهانی را دلیلی برای ظهور فین تکها عنوان میکنند. کارشناسان و مردم به این نتیجه رسیدند که کنترل معاملات بین المللی و خدمات مالی باید از انحصار بانکها و دولتها خارج شود و به فکر ارائه راهکارهای جایگزین افتادند، خدمات مالی مبتنی بر فناوری بهترین راهکاری بود که برای حل این مشکل میشد به آن تکیه کرد.
تولد فین تکها
در پی بروز بحران مالی و احساس نیاز به خدمات مالی مبتنی بر فناوری نخستین شرکتهای فین تک شکل گرفتند. بخش عمدهای از خدمات شرکتهای این حوزه مربوط به خدمات پرداخت بود که به مرور زمان تغییر یافته و تا خدمات بیمه، بورس و سایر گروههای ۹ گانه خدمات فین تک گسترش پیدا کرد.
در طی این سالها بسیاری شرکتها موفق شدند خدمات مالی گران قیمتی که در گذشته در انحصار گروه خاصی از افراد بود را به کمک فناوری ساده سازی کنند تا عموم مردم با قیمت مناسب بتوانند از آن استفاده کنند.
بسیاری از کسبوکارهای نوپا هم در این حوزه شکل گرفتند که به دلایل مختلفی مثل نداشتن برنامه بازاریابی مدون، ابتکاری نبودن یا مشکلات قانونی نتوانستند جای خود را در بازار پیدا کنند و خودبهخود حذف شدند.
سونامی اقتصادی کرونا
شیوع جهانی ویروس کرونا علاوه بر موج وحشتی که ایجاد کرد و تغییری که در سبک زندگی مردم سراسر جهان به وجود آورد، اثرات اقتصادی گستردهای داشته که هنوز هم ادامه دارد و انتظار میرود این تغییرات تا سالها بر زندگی همه ما تاثیر گذار باشد.
نرخ بیکاری در اغلب کشورهای جهان افزایش یافت و تقریبا کشوری را نمیتوان یافت که این ویروس منحوس پای خود را به آنجا نگذاشته باشد.
از دست رفتن مشاغل، رکود و کاهش ارزش شاخص بورس در اغلب کشورهای جهان کار را به جایی رساند که قیمت نفت با یک کاهش بیسابقه مواجه شد.
اگرچه وضعیت بازار نفت ثبات نسبتا خوبی پیدا کرده، قیمت طلا به بالاترین میزان خود در چندین سال گذشته رسید.
به نظر میرسد فناوریهای مالی به سبب نقش مهمی که در فاصله گذاری اجتماعی و عدم نیاز به پول نقد دارند، در آینده اقتصاد جهان نقش پررنگتری را ایفا خواهند کرد و در سالهای آتی روند رشد کسبوکارهای نو پای این حوزه سرعت مییابد.
رویدادهای مسکوت مانده
در کنار رویدادهای اقتصادی فراوانی که به وقوع پیوست، بسیاری رخدادهای اقتصادی و سیاسی هم در تقویم جهانی درج شده بود که به سبب شیوع بیماری کرونا مسکوت ماند و همین عدم تحقق آنها تاثیر زیادی بر اقتصاد جهانی داشت.
المپیک ۲۰۲۰ ژاپن یکی از این رویدادها است که با وجودیکه یک رویداد ورزشی به نظر میرسد تبعات اقتصادی زیادی داشت که با وجود هزینه بسیار زیادی که ژاپن برای برگزاری این رویداد داشت در حالهای از ابهام قرار گرفت. این شرایط اقتصادی جدید در کنار هزاران رویداد سیاسی و اقتصادی دیگری که در تقویم دنیا ثبت شده بود و کرونا مانع آن شد محاسبات اقتصادی جهان را به شکل غیر منتظرهای دگرگون کرده است.
کلام آخر
در روزهای پر از بیم و امیدی به سر میبریم که به نظر بسیاری از اقتصاددانان جهان تاثیرات آن تا سالها ادامه خواهد یافت. به نظر میرسد فناوریهای مالی در شرایط بسیار خاصی به سر میبرند و مردم و مسئولان جهان بیش از هر زمان دیگری لزوم توجه به آنها را احساس میکنند.
راهکارهای جدید پرداخت که به پی تک مشهور هستند، در این دوران به یکی از منجیان بشر تبدیل شدهاند و راه برای توسعه و ارتقای بیش از پیش آنها باز شده است.
به نظر میرسد تنها به افراد خلاق و با انگیزهای نیاز است که در این شرایط که جهان برای کشف واکسن کرونا تلاش میکند، آنها هم راهکارهای مالی جدیدی را به بشر ارائه کنند تا در آینده بتوانند با امنیت و آسودگی خاطر بیشتری به انجام مبادلات روزمره داخلی و بین المللی خود بپردازند.
تجربه نشان داده که بشر در شرایط سخت همواره به ابتکارهای جدیدی دست یافته است، باید منتظر ماند و دید که فناوریهای مالی به چه جایگاهی دست پیدا میکنند.
به نظر شما آینده اقتصاد جهان و فین تکها به چه سمتی حرکت خواهد کرد؟ خوشحال میشویم نظرات خود را در این خصوص در بخش دیدگاههای سایت با ما و سایر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.