چالش های فین تک که باید با آن مواجه شویم
بخش مالی یکی از ارکان تاثیرگذار در اقتصاد است که با استفاده از فناوریهای روز میتوان به توسعه و پیشرفت سریعتر آن کمک کرد. فین تکها طی سالهای اخیر کمک زیادی به توسعه خدمات مالی کردهاند اما چالش هایی همواره وجود داشته که گاهی در سراسر جهان روند پیشرفت کارها را کند کرده است. در این مطلب تاباپی به بررسی چالش های فین تک و راهکارهای مقابله با آن میپردازیم.
معرفی فین تک
بسیاری از کشورها با کمک قابلیتهای صنعت فین تک تلاش کردهاند، عملکرد مالی خود را ارتقا دهند. سرعت، دقت و امنیت این صنعت کمک میکند بسیاری از خدمات مالی که پیشتر به کندی انجام میشد یا به دلیل گرانی در اختیار گروه معدودی از افراد بود در اختیار عموم قرار بگیرد.
در بخش وام دهی این صنعت به عموم مردم کمک زیادی میتواند بکند و قادر است وامهای کم بهره را از دارندگان سرمایه گرفته و در اختیار مردم قرار دهد.
فین تک به معنی استفاده از فناوریهای روز در خدمات مالی است و شامل ۹ دسته اصلی خدمات میشود. خدمات فین تک در ایران از پرداخت یاری آغاز شده و به شاخههای دیگر ارتقا یافته است.
این حرکت هیچ گاه ساده نبوده و با چالش های بسیاری مواجه بوده است که در اینجا به معرفی برخی از آنها خواهیم پرداخت.
چالش های فین تک
بسیاری از چالش های این صنعت در همه جای جهان مشترک است و برخی هم شکل خاصی داشته و تنها در ایران فعالیتهای کارآفرینان را دشوار میکند.
مشکلات قانونی و سختیهای دنیای واقعی
فین تک یک پدیده جدید است که پیشتر برای شکل گیری آن برنامه ریزی نشده بود به همین دلیل قانون در خصوص این صنعت در بسیاری موارد ساکت بوده یا قوانین مدون خاصی در مورد آن وجود نداشته است.
به همین دلیل فین تکها در ایران و بسیاری از نقاط جهان با برخوردهای سلیقهای مواجه شدند و در بسیاری موارد از فعالیت آنها ممانعت به عمل آمد.
البته آنها توانستند راهی برای کار خود بسازند و مراحل پیشرفت را طی کنند اما این به هیچ عنوان ساده نبوده است. همیشه کار در دنیای واقعی بسیار سختتر از محیط آزمایشگاهی و تصورات ایده ال همه ما است. بسیاری افراد با هدف راه اندازی یک شرکت بزرگ فین تک وارد این عرصه شدند اما به دلیل نبود قوانین مدون و ریسکهای محاسبه نشده شکست خوردند.
اعتماد سازی با وجود رقبای قوی و شناخته شده
اعتماد سازی در فناوریهای مالی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. اینکه بخواهید اموال و داراییهای خود را به شرکتهای جدید بسپارید درحالیکه بانکها و شرکتهای بزرگ و با سابقه خدمات مشابهی را ارائه میکنند یک چالش بسیار بزرگ است.
درست است که سادگی کار و حذف واسطهها از جذابیتهای مهم فین تک است اما فین تکها باید با اطلاع رسانی دقیق و تشریح دقیق تکنولوژی کار خود رضایت مخاطب و مشتری را جلب کنند تا بتوانند جای پای خود را در بازار باز کنند.
تکنولوژی امکان بروز خطای بسیار کمی دارد اما اینکه بتوانید مخاطب را قانع کنید کار بسیار سخت و با اهمیتی است.
تمرکز زدایی و مقاوتهایی که در برابر آن صورت میگیرد
اساس کار فین تکها بر تمرکز زدایی استوار است و این کار بانکها و دولتها را به عنوان نهادهای مرکزی قدرت در امور مالی به چالش میکشد. بسیاری از بانکها تلاش میکنند از جریان جدید استفاده کنند و نقش جدیدی برای خود در این عرصه تعریف کنند اما برخی هم هنوز جایگاه خود را در این نظام جدید پیدا نکردهاند. استارتاپهای کوچک فین تک با سابقه کار بسیار کم در طی مدت کوتاهی توانسته اند هزاران کاربر را جذب کنند و این تمرکز زدایی به عنوان یکی از ویژگیهای اصلی فین تکها به شمار میآید که در عین حال جا انداختن آن در بین عموم مردم به زمان نیاز دارد.
مرزی که بسیار باریک است
فین تک مرز بین فناوری و خدمات مالی است و این مرز باریک گاهی به یک چالش جدی تبدیل میشود. محصولات پیچیدهای که از هر دو اینها وام میگیرند کار را برای فعالان این عرصه بسیار دشوار میکند. گاهی بی توجهی به این مرز موفقیت پروژه را سخت میکند، توجه بیش از اندازه به تکنولوژی مانع از این میشود که درست کار کنید و خدمات مالیای را ارئه کنید که مشتری به آن نیاز داشته باشد و توجه بیش اندازه به فعالیتهای مالی و عدم توجه به تکنولوژی ارزش افزودهای را برای مخاطب ایجاد نمیکند و مشتری خدمات سنتی بانکها را که اعتماد بیشتری به آن دارد را ترجیح میدهد.
جدیدها چالش آفرین هستند
همیشه بشر در مواجه با پدیدههای جدید با چالش هایی مواجه میشود که پیشتر حتی به آن فکر هم نکرده بود در فین تک ما از تکنولوژیهای نوینی مثل هوش مصنوعی، ابر داده ها ( big data ) و پردازش های ابری ( cloud computing ) استفاده میکنیم و این پدیدههای جدید خود ممکن است ما را با چالش هایی مواجه میکنند.
حفظ امنیت اطلاعات هم یک دیگر از چالش های مهم فین تک است که بی دقتی به آن ممکن است حریم خصوصی مخاطب را با مشکل مواجه کند و اعتماد که مهمترین سرمایه یک فین تک است را از بین ببرد.
فین تک برای بشر فایدههای بسیاری داشته و کارهایی که پیشتر برای انجام آن نیاز بود به بانکها مراجعه کنیم، درصفهای طولانی بایستیم و خطر کیف قاپی و سرقت اموالمان در کوچه و خیابان را به جان بخریم به روی کامپیوتر و گوشیهای تلفن همراهمان منتقل کرده است.
در این مسیر صنعت فین تک با چالش های بسیاری هم واجه بوده که بسیاری از آنها از تازگی و عدم شناخت جدید از این تکنولوژیها مایه میگیرد.
با گسترش خدمات فین تک بسیاری از ابعاد آن برای دولتها و کاربران آشکار شد، قوانین مدونی برای آن شکل گرفتند و کارهای این حوزه با سرعت بیشتری به حرکت خود ادامه دادند.
صنعت فین تک در ایران بسیار جوان است و مراحل اولیه رشد و توسعه خود را طی میکند به همین دلیل ما با چالش های زیادی در این حوزه روبهرو هستیم اما مزایای فین تک به حدی زیاد است که باعث شده مردم و مسئولان تلاش کنند برای رفع این موانع تلاشهای جدی انجام دهند.
اگر تجربه خاصی از چالش های فین تک دارید یا حرفی دارید که فکر میکنید لازم است با مردم و مسئولان در میان بگذارید خوشحال میشویم آن را در بخش دیدگاهها با ما و خوانندگان به اشتراک بگذارید.